Juletur til Nesaksla 27.12.00.

Endelig vinter ! Til tross for gode forhold, klarvær og vindstille, var det litt mer glissent frammøte enn vanlig på denne tradisjonelt populære juleturen. Kuldegrader på feil side av 10-tallet får kanskje ta en del av skylda. Men det kom sigende flere etter hvert, så vi registrerte til slutt 20 personer. Etter (også tradisjon etter hvert) den obligatoriske avfotograferingen av følget utført av Åndalsnes Avis sin utfryste medarbeider, kom vi oss omsider i veg ca. kl 14.15. 

Det går jevnlig folk på Aksla, så det var en godt tråkket sti i snøen. Selv om vi startet godt påpakket med fjelljakker og votter, varte det ikke lenge før vi måtte foreta en "teknisk hvil" for å lette på antrekket og slippe ut litt damp.Til tross for et rimelig godt tempo, var det et par sprekinger som stakk i forvegen, mens vi andre stadig fant gode unnskyldninger for å ta pustepauser. Det gikk jo an å klage på at steget i snøen ikke var så veldig godt, den var visst litt løs........sukkeraktig heter det visst. Og så var de som hadde sklidd ned i samme løypa og ødelagt trinnene..... Det eksisterer nemlig en uskreven lov for ferdsel i Aksla på vinteren. Den sier at hvis du skal ned samme løype som du kom opp, så skal du trø de samme trinna forsiktig ned igjen som du gikk opp. Hvis du vil renne ned mer fritt, må du lage egen løype. Dermed blir det fort dannet egne oppover- og nedoverløyper, men alle ligger i nærheten av hverandre.

Vi passerte etter hvert de kjente (og kjære ?) avsatsene oppover ryggen, og kom etter hvert opp på den flatere Andersmyra. Der står det nå en bokkasse for de som vil jukse og ikke orker gå helt til topps, men likevel vil registrere turen. (De fleste helgarderer og skriver seg inn begge steder.) Lederen for hovedfeltet fant en kjærkommen unnskyldning for en pause idet han foreslo at deltagerne skrev seg inn her. Resten av følget avslo dette med forakt, men pause ble det likevel........Etter Andersmyra må det foretas viktige beslutninger om rutevalg, det er hele tre alternative hovedtraseer herfra. Ettersom det var bra snøforhold og lite is, gikk vi om "kjettingene", den vanlige sommerruta, mens vi ville gå "tauene" ned igjen. Den tredje ruta, "Nordnesruta", er ikke mye brukt på vinteren, men et fint alternativ på barmark.

Det ble flere pustepauser, denne gang for fotografering i antatt spennende posisjoner. Vi passerte "Båsen" og siksaket oss møysommelig videre oppover fjellet. Lyset begynt å svinne, men ennå var det lenge til det ble mørkt.........Omsider rundet vi kanten og kunne se vår kjære "Ottarbu". Der inne satt de først ankomne og småfrøs....... Da hovedstyrken kom, steg temperaturen og stemningen........Det var ikke plass til alle inne i steinhytta, så vi gikk inn og ut på skift for å avnyte medbrakt mat og drikke. Det var stille, klart og ikke så veldig kaldt, værmessig sett en av de fineste juleturene vi har hatt. Fortsatt var det så lyst at vi kunne se både nært og fjernt samtidig som lysene i "byen" begynte å tennes.

Folk begynt etter hvert å fumle med lykter og fakler selv om det fortsatt ikke var helt mørkt. Snart var vi i mer eller mindre samlet tropp på veg nedover igjen, noen med hodelykter, noen med fakler (og noen med begge deler). Det gikk radig unna, selv om vi måtte utvise stor forsiktighet på de utsatte plassene vi kjente så godt. Vi måtte jo også ha en hånd fri for å holde fakkelen....... Det var vanskelig å bremse/samle folket for å prøve å ta bilder, men ved et par anledninger lyktes det. Ved "tauene" ble det litt kork naturlig nok, da dette er et vanskelig punkt hvor en må ta det litt med ro. Ingen klarte imidlertid å svi av tauet med fakkelen, så det gikk bra her også denne gangen.........Nede i skogen nedenfor Andersmyra begynte de fleste faklene å brenne ut, men med hodelyktene på hadde de fleste tilstrekkelig gangsyn. Enkelte steder ble det akt på baken, det ble nesten som på en bob-bane, men stort sett var det med full kontroll.......

Vel nede ble det tatt farvel og ønsket God Jul og Godt nytt år. De som var med: Anne og Thomas Ytterli, Randi Uri, Bjørg Brevik, Elsa og Erling Krohn, Astrid Kristiansen, Terje Vold, Yngvild Holm, Harald Krøvel, Børge Østigård, Per G. Jensen, Arild Haugen, Arnar Grøttjord, Viggo Samuelsen, Bernt Flåten, Harald Bakke, Edvard Søvik, Werner Weiglhofer og Eivind Raanaa.

P:S. Senere samme kveld ble det meldt om en tragisk ulykke på Kyrksæterøra der to personer omkom under en lignende tur som den vi hadde. Det gav stoff til ettertanke......