Disse sidene er sponset av NetPartner AS, Åndalsnes

 

Referat fra høsttur til Grøndalen, Lesja, søndag 28.09.03

 

Det var meldt fint vær til søndagen. Da vi møtte opp på Kavlihjørnet var været akkurat slik det var meldt, sol, stilt og litt småkaldt.12 forventningfulle deltakere la i veg på en knapp times biltur til Grønfossen ved Lesjaskog (bilde 1).

 

Fra Grønfossen gikk vi langs en traktorveg, opp lia til Enstadsetra. Enstadsetra blir på en måte begynnelsen på Grøndalen, så her var det naturlig med en liten rastepause. Det var godt å sitte i sola og nyte mat, drikke og utsikt (bilde 2)(bilde 3). På vei innover i Grøndalen gikk vi på en elveterrasse et stykke over dalbotnen. Der bekker kom ned fra siden, måtte vi ”forsere” små bekkeraviner (bilde 4). Ca. 1 km. Fra Enstadsetra deler elva Grøna seg i to, selve Grøna og Veslegrøna. Der  Veslegrøna munner ut i Grøna har det bygd seg opp ei flott elvevifte som vi studerte fra motsatt dalside (bilde 5) (bilde 6). Vår yngste deltaker på turen var 9-åringen Erik (?)Sætre. Han var en sprek ung ”mann” som ikke bare skulle ”ut på tur, men også opp i trærne” (bilde 7).

 

Da vi startet på turen fra Grønfossen ble vi passert av  en ung, ”mystisk” turist med stor oppakning. Langt oppe i Grøndalen ved Knutstugu nådde vi han igjen, og vi fikk spurt han hvem han var. Han snakket engelsk og fortalte at han var nederlandsk turist som hadde startet fra Bjorli denne søndagen. I løpet av tre uker skulle han gå aleine gjennom den norske fjellheimen til Finse! Han ville for det meste overnatte i telt, og den første overnattingsplassen var nettopp Knutstugu (bilde 8). For vårt følge passet det også nå å ta seg en matrast, så vi hadde selskap med vår nederlandske venn under matpausen (bilde9).

 

Knutstugu ligger på nesten 1100m.o.h så de første snøflekkene hadde vi allerede fått kontakt med. Vi diskuterte litt hvilken vei vi skulle returnere og fant ut at vi skulle gå opp dalsida og returnere over skoggrensa tilbake til utgangspunktet. På veg tilbake passerte vi en heller/ et jakt-kryp-inn. Her hadde vi god utsikt over hele Grøndalen (bilde 10). Selv om vi møtte på snøen i denne høyden (ca. 1200 m.o.h), var den fast og fin å gå på.

På kartet var det avmerket ei bu/hytte ved Sæterbekken. Vi prøvde å finne denne bua, men dessverre var den sporløst borte. I stedet fant vi oss en fin haug et stykke ovenfor Enstadsetra hvor vi kunne ta vår tredje matrast og nyte utsikten mot Bjorli og Rånåbygda (bilde 11).

 

Siste delen av turen gikk rett ned lia, gjennom småkupert terreng med fjellbjørk og furuskog, før vi endelig nådde traktorvegen vi hadde gått på tidligere på dagen. Først litt over kl. 1700 var vi tilbake til utgangspunketet, da hadde selve turen vart i ca. 7 timer (bilde 12).

 

Jeg tror alle var fornøyd med å gå en tur i et nytt terreng. De som var med på turen var: Bjørg Brevik, Eivind Rånå, Edvard Søvik, Nils Harald Nikolaisen, Inger Ellingsberg, Gunnbjørg Eriksen, Randi Uri, Agnete Botnevik, Erik(?) Sætre, Frode Sætre, Randi K.Hole og Nils Hole.

 

Ref. og turleder:  Nils Hole